Advert
Advert
Advert

Maaşlar Düştü Emekli Aylığı Yükseldi

Maaşlar Düştü Emekli Aylığı Yükseldi
Maaşlar Düştü Emekli Aylığı Yükseldi Çanakkale İnternet Medya
Bu içerik 20404 kez okundu.

Türkiye'de milyonlarca çalışan emekli olacağı tarihi merak ettiği kadar alacağı maaşı da öğrenmek istiyor. Emekli maaşını belirleyen en önemli parametre sizin çalışırken yatırılan prime esas kazancınız. Yani düzenli ödemelerle birlikte brüt maaşınız. Kendi namına iş yapanlar için ise bildirdikleri kazançları. Bu maaşınız ne kadar çoksa emekli maaşınız da o oranda yüksek oluyor. Sistem prime esas kazanca bir üst sınır belirliyor. Bu da şimdiye kadar brüt asgari ücretin 6.5 katı kadardı. Önceki gün yürürlüğe giren torba yasa ile birlikte bu miktar 7.5 kata kadar çıkartıldı. 2016 yılı asgari ücreti düşünüldüğünde, çalışanlar veya kendi namına iş yapanlar (Bağ-Kur'lular) 7.5x1.647TL = 12.352.50 TL kazanç bildirebilecek. Yılbaşında asgari ücretin artmasıyla bu miktar da yükselecek. Örneğin asgari ücret bin 400 lira net olursa bu rakam 13 bin 297.50 TL'ye kadar çıkabilecek.

 

NE ANLAMA GELİYOR?

 

Bu rakamın yüksek olması sizin SGK'ya bildirdiğiniz kazancı artırdığından emekli maaşını da yükseltiyor. Dolayısıyla yüksek kazanç bildirme limitiniz artıyor. Aynı anda hem kendi işini yapan hem de bir şirkette çalışanlar için de bu rakamın yüksek olması avantajlı. Çifte kazançlarının üst limitini daha yüksek tutabilecekler. Yine askerlik ve doğum borçlanması ile yurtdışı borçlanması yapanlar için de avantaj sağlayacak. Böylece daha yüksek borçlanma ve emekli maaşını artırma imkânı gelecek.

 

KAÇ LİRA KAZANDIRIYOR?

 

Yeni düzenleme özellikle maaşı tavandan bildirilenler için emekli maaşında yüzde 15'lik bir artış anlamına geliyor. Örneğin daha önce 6.5 kattan hesaplandığı için 4 bin 282 lira maaş alabilecek bir işçinin maaşı yüzde 15'lik bir artışla 659 lira daha fazla olacak ve 4 bin 941 lira ödenecek.

 

ARTIŞ BELLİ OLDU TEMMUZ FARKI VAR

 

Emeklilerin 2017 yılında alacakları zamlar da ortaya çıkmaya başladı. Memur emeklileri ve çalışan memurlar için zaten toplu sözleşme gereği yüzde 3+4 zam uygulanacak. Enflasyon tahminlerine göre de temmuzda 0.60 enflasyon farkı ödenecek.





Kaynak: http://finans.mynet.com/haber/detay/ekonomi/maaslar-dustu-emekli-ayligi-yukseldi/125230/

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
Kışlak Mücadelesi Çalışmaları Yürütülüyor
Kışlak Mücadelesi Çalışmaları Yürütülüyor
Öğrenci Kulüpleri Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti
Öğrenci Kulüpleri Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti