Advert
Advert
Advert

6 Siyasi Parti İl Başkanlarının AFAD Ziyareti

6 Siyasi Parti İl Başkanlarının AFAD Ziyareti
6 Siyasi Parti İl Başkanlarının AFAD Ziyareti Çanakkale İnternet Medya
Bu içerik 4076 kez okundu.

6 siyasi partinin il başkanları bugün Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile kurumdan sorumlu Vali yardımcısını makamında ziyaret etti. Kahramanmaraş depremine ve Çanakkale'de olası bir depreme ilişkin sorularını ilettiler. 

6 İl Başkanının AFAD’a vermiş oldukları soru ve cevapları şu şekilde;

"06 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Gaziantep ve Kahramanmaraş olmak üzere Adıyaman, Şanlıurfa, Hatay, Malatya, Diyarbakır, Adana, Osmaniye ve Kilis illerimizi etkileyen depremlerde mevcut verilere göre 43.000’den fazla vatandaşımız vefat etmiş, 110.000’den fazla vatandaşımız yaralanmış ve milyonlarca vatandaşımız da mağdur olmuştur.

Bu depremler sonrasında gerek arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları gerekse barınma ve gıda gibi temel yardımlara ilişkin konularda çok ciddi sorunların yaşandığı ve bu sorunların da yaşanan felaketi ileri boyutlara taşıdığı bilinmektedir. Türkiye’de Çanakkale ilimizin de deprem tehlikesinin en yüksek olduğu iller arasında yer alması karşısında,  olası bir depreme yönelik hazırlıkların yapılıp yapılmadığı ve sorumlulukların yerine getirilip getirilmediği yönünde kamuoyunda ciddi endişeler bulunmaktadır.

Bu bağlamda;

1) AFAD Çanakkale’nin hazırladığı bir eylem planı var mı? Buna göre, acil durum anında görevli arama kurtarma, sağlık, yangın, trafik, güvenlik, haberleşme, enerji, tahliye, ulaşım, beslenme, barınma hizmetlerinden sorumlu kurumlarımız ile koordineli olarak derhal müdahale etmeye hazır mı? Örneğin;

a) İletişimin deprem sırasında ve sonrasında kesintiye uğramaması için ilimiz genelindeki baz istasyonları ve kablolu sistemler depreme hazır mı? Kapasitelerinin artırılması yönünde bir çalışma yapıldı mı?

b) Çanakkale ilimizin diğer illerle bağlantısını sağlayan karayollarının, havalimanının ve boğaz hatlarının altyapıları olası bir depreme hazır mı?

c) Çanakkale ilimizin genelinde aydınlatma sistemleri ve su hatları olası depreme karşı hazır mı?

d) AFAD Çanakkale bünyesinde kaç adet seyyar jeneratör, seyyar wc ve temiz su tankeri bulunmaktadır?

2) AFAD 2012-2023 yıllarını kapsayan “Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı” isimli bir eylem planı hazırladı. Bu eylem planında takvim, yapılacaklar ayrı ayrı belirlenmiş durumda. Bu hazırlıklar tamamlandı mı? Bu planın tamamlanması 2023 yılında hedefleniyordu. Bu eylem planında yer alan çalışmaların ne kadarı hayata geçirildi?

3) 2017 yılı içerisinde, bu eylem planına göre konan hedeflerden biri, başta okul ve hastaneler olmak üzere bina envanteri çıkarılacak, mevcut yapılar hasar görülebilirlikleri ve riskleri esas alınarak gruplandırılacaktı. Bu hedef doğrultusunda Çanakkale ilinde gerçekleştirilmiş herhangi bir çalışma bulunmakta mıdır?

4) Çanakkale ilimizde okul, yurt ve hastanelerin ne kadarı için böyle bir tarama gerçekleştirildi? Hangileri hakkında yıkım, güçlendirme ya da kullanım kararı verildi? Bunların ne kadarı yıkıldı? Güçlendirilecekse, bunların güçlendirilmeleri yapıldı mı?

5) AFAD’ın “2022 Performans Programı” isimli bir çalışması bulunmaktadır. Bu çalışma kitapçığında 1789 tane arama-kurtarma personelinin bulunduğu belirtiliyor. Çanakkale’de AFAD’a bağlı kaç tane arama-kurtarma personeli bulunmaktadır?

6) Afetlerin sık yaşandığı ülkelerde çok sayıda gönüllü eğitilmektedir. Hem Türkiye geneli hem de Çanakkale ili özelinde yapılan eğitim çalışmaları var mıdır? Var ise, bu çalışmalar hakkında bizi bilgilendirir misiniz?

7) 6 Şubat Kahramanmaraş depreminde AFAD Çanakkale’nin eğittiği gönüllü sayısı kaçtır? Bu gönüllülerden ilk 24 saatte, ilk 48 saatte kaç tanesi afet bölgesine intikal etmiştir ve çalışmalara katkı sağlamaya başlamıştır?

8) AFAD Kahramanmaraş merkezli bir deprem senaryosuna hazırlanmıştır. Hazırlanılan bu senaryoda Pazarcık ilçesinde 7.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği ve 7 ilin bu depremden etkileneceği senaryoları dahi yer almaktadır. Bugün yaşadığımız depreme bu kadar yakın senaryosu kurulan tatbikat çalışmalarının sonucu ne olmuştur? Hangi kararlar alınmıştır? Tatbikatta tespit edilen eksiklikler nelerdir? Bu tatbikatı ve sonuçlarını paylaşır mısınız?

9) Bahsedilen bu 2019 senaryosuna göre Çanakkale’de kaç arama-kurtarma personeli, battaniye ve çadır lazım olacağı tespit edilmişti?

10) 6 Şubat’ta gerçekleşen deprem için Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) olarak bünyenizde toplanan ayni ve nakdi yardımları, yürütülen çalışmaları belgeli bir şekilde paylaşır mısınız?

11) Olası bir deprem ihtimaline binaen, ilimizde çadır ve konteyner kent kurulacak alanlar tespit edildi mi? Bu alanlar neresidir?

12) Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) olarak bünyenizde kaç adet arama-kurtarma personeli bulunmaktadır? Eğitim verilen kaç adet gönüllü personel bulunmaktadır?

13) Olası bir deprem ihtimaline binaen, Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) olarak bünyenizde kaç adet çadır ve ısıtıcı bulunmaktadır?

14) Olası bir depremde yardımların dağıtımının yapılacağı lojistik merkezlerinin ve depoların kurulacağı yerler belirlendi mi? Belirlendiyse bu yerler neresidir?

15) Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) olarak malvarlığı değerleriniz nelerdir?

16) Deprem sonrasında gerçekleştirilen sosyal medya kısıtlaması arama-kurtarma çalışmalarına nasıl etki etmiştir? Sosyal medyanın, afet anında arama kurtarma çalışmalarına katkısını nasıl değerlendiriyorsunuz?" açıklamaları yer aldı.

 

 

 

 

 

 

 

#çanakkale #afad #çanakkalevaliyardımcısı #kahramanmaraş #deprem #devapartisi #chp #gelecekpartisi #iyiparti #saadetpartisi #dppartisi #berkankaraca #vahapözsüer #sabihagülerkoçer #selahattinyıldızlar #süleymansaçıkara
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
Kışlak Mücadelesi Çalışmaları Yürütülüyor
Kışlak Mücadelesi Çalışmaları Yürütülüyor
Öğrenci Kulüpleri Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti
Öğrenci Kulüpleri Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti