Advert
Advert
Advert

ÇANAKKALE TİCARET VE SANAYİ ODASI ENERJİSİNİ GÜNEŞTEN ALIYOR

ÇANAKKALE TİCARET VE SANAYİ ODASI  ENERJİSİNİ GÜNEŞTEN ALIYOR
ÇANAKKALE TİCARET VE SANAYİ ODASI  ENERJİSİNİ GÜNEŞTEN ALIYOR Çanakkale İnternet Medya
Bu içerik 789 kez okundu.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Aydoğdu, Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda alınan kararla ilan edilen, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, daha çevreci bir endüstri ve ekosistemimizin korunması konularında farkındalık yaratmak için 1972 yılından bu yana kutlanan 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında GES Sistemi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Murat Aydoğdu, temiz ve sürdürülebilir enerji verimliliği konusundaki girişimlerine dikkat çekerek; “Biz Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak, sürdürülebilir bir dünya için karbon salınımını azaltmak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek amacıyla bir adım attık. Odamızın çalışmalarını sürdürürken ve üyelerimize hizmet verirken başta dünyamıza, Ülkemize, İlimize ve gelecek nesillere karşı sorumluluklarımız olduğuna inanıyoruz. Bu sebeple öncü bir yaklaşım sergileyerek yenilenebilir enerji verimliliği sağlayan yatırımlara odaklandık ve kurulumu tamamlanan GES sistemini şubat ayı itibariyle devreye aldık

Bugün de, Dünya Çevre Günü ve Türkiye Çevre Haftası özelinde yenilenebilir enerjiye duyulan ihtiyacın ne kadar çok arttığına dikkat çekmek ve tüm iş dünyasını temiz enerjilere yatırım yapmaya davet etmek istiyoruz.

                      

Tüm dünyada elektriğin çoğu halen linyit, doğal gaz, petrol, maden kömürü ve asfaltit gibi yenilenemez enerji kaynaklardan karşılanıyor. Temiz ve sürdürülebilir bir dünya ise yenilenebilir kaynakların enerji üretimindeki payını artırmakla, çevreye zararsız üretilen enerjiyi verimli kullanmakla olabilir. Güneş enerjisinin, en büyük yenilenebilir enerji kaynağı olduğunun ve gezegenimiz için tehdit oluşturan küresel ısınma, çevre kirliliği gibi sorunlara karşı en efektif çözümlerden birini sağladığının bilincindeyiz.

Doğal güzellikleriyle öne çıkan Çanakkale’mize de borcumuz olduğunuz düşünerek hizmet binamızın çatısına 700 m2’lik bir alana 170 adet panel kurduk. Odamızın yıllık elektrik ihtiyacının büyük bir kısmını güneş enerjisinden karşılamayı hedefliyoruz. Böylece hem üyelerimize hem de halkımıza örnek olarak toplum bilincini artırmayı görev edindik. ” dedi.

“TÜRKİYE, GÜNEŞ ENERJİSİ POTANSİYELİ İLE AVRUPA’DA İLK SIRALARDA”

Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelinin gücünün altını çizen Aydoğdu; “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayımlanan Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlası (GEPA) raporuna göre Türkiye’nin güneşlenme süresi  yıllık ortalama 2 bin 700 saatin üzerinde, bu da günlük 7 saati  geçiyor. Bu oranla Ülkemiz Avrupa’da ilk sıralarda yer alıyor. Gerekli yatırım ve teşviklerle bu potansiyelin değerlendirilmesi, enerji üretiminde dünyamızı ısıtan karbondioksit salınımı oluşturan fosil yakıtlar yerine temiz, sınırsız ve ekonomik bir kaynak olan güneşten enerji elde etmeye odaklanmak gerekiyor.

 

Ülke olarak şanslı coğrafi konumumuzu değerlendirmeli, üretimimize, faaliyetlerimize ve sanayimize artan bir ivme kazandırarak global ölçekte bir güç olmak için güneşe yatırım yapmalıyız. Bu, hem ekonomimize hem de doğamıza, gelecek nesillere ve dünyamızın geleceğine bir yatırım olacaktır.

 

Arazilere ve çatılara kurulan GES’lerin hem ekonomik anlamda hem de insanların, hayvanların ve bitkilerin yaşam alanlarının korunmasına katkı sağlamasından yola çıkarak, tüm firmaları ve sanayicileri doğa ile ilişkilerimizi güçlendirmeye ve yaşanabilir bir dünya kurmaya davet ediyoruz.

 

“GES YATIRIMIMIZ 36 AYDA KENDİNİ AMORTİ EDECEK”

                                                       

GES’in çevresel olumlu etkilerinin yanında ekonomik kalkınmaya sağladığı faydanın da öne çıkarılması gerektiğini ifade eden Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Aydoğdu: “Güneş, masrafsız ve sınırsız bir kaynak. Kanunlarla belirlenecek yeni kurallar ve yoğun teşviklerle birlikte bu kaynaktan fayda sağlamaya ve sistemi yaygınlaştırmaya odaklanmalıyız. Güneşten enerji elde etme sisteminin kurulumu başta maliyetli olabiliyor. Bu sebeple teşvik ve destek konuları üzerinde duruyoruz. Ancak enerjide dışa bağımlılık ve farklı enerji kaynaklarına yapılan harcama konuları düşünüldüğünde GES’in en büyük avantajı kısa sürede amortisman imkânı sağlıyor olması. Özellikle bizim gibi güneşli gün sayısı fazla olan bir Ülkede sistem kendini çok kısa sürede döndürebilir.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak, devreye alınan GES ile 100 kW kurulu güçle enerji elde etmeye başladık. Bu doğrultuda yaptığımız yatırımımız 36 ayda kendini amorti edecek. Şubat ayında devreye alınan sistemimiz üç ayda elektrik tüketimimizin % 72,68’ini karşıladı. Odamızın enerji ihtiyacını çevre dostu ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karşılayarak hem geleceğimizi kazanıyor hem de maddi fayda sağlıyoruz.  Bu sebeple, doğrudan sağladığımız faydaları rahatlıkla aktararak, Üye işletmelerimizi, sanayi kuruluşlarımızı, paydaşlarımızı ve kamu kurumlarımızı da temiz ve verimli enerji sağlayan sistemler kullanmaya davet ediyoruz. Hep birlikte önce yaşadığımız İlimizi, Çanakkale’mizi sonra Ülkemizi ve dünyamızı korumalı ve kalkındırmalıyız” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

#çanakkale #çtso #güneşenrjisi #ges #güneş #dünyaçevregünü #enerji #gepa #mutaraydoğdu #haber
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
Kışlak Mücadelesi Çalışmaları Yürütülüyor
Kışlak Mücadelesi Çalışmaları Yürütülüyor
Öğrenci Kulüpleri Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti
Öğrenci Kulüpleri Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti