Advert
Advert
Advert

‘MUSTAFA KEMAL YOLU’ PROJESİ BAŞLADI

‘MUSTAFA KEMAL YOLU’ PROJESİ BAŞLADI
‘MUSTAFA KEMAL YOLU’ PROJESİ BAŞLADI Çanakkale İnternet Medya
Bu içerik 613 kez okundu.

Cumhuriyet’in 100. Yılında Mustafa Kemal Atatürk’ü adım adım takip ediyoruz.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Muharebeleri esnasında izlediği yolu yürümek amacıyla “Mustafa Kemal Yolu” projesi başladı. Atatürk’ün Çanakkale Muharebeleri’ndeki rolünü daha iyi anlatmak, bilinirliğinin arttırılması ve savaş anlatımının kapalı alandan çıkıp savaın yaşandığı alanlara yönelik mekânsal düzenlemeler devam ediyor.

Bu amaca yönelik mekânsal düzenlemeler yapılması, bu alanların hikayelerinin ziyaretçilere çeşitlendirilerek sunulması için Atatürk’ün Çanakkale'ye intikalinden başlanarak harp sahasında izlemiş olduğu rotanın tarihsel veriler doğrultusunda ziyaret rotası olarak düzenlenmesi amaçlanmaktadır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 25 Şubat 1915 tarihinde Çanakkale’ye gelip, 19. Tümen Karargahı’nı Maydos’ta kurmasıyla başlayan ve Bigalı, Kemalyeri, 180 Rakımlı Tepenin Güneyi, Düztepe’nin Güneyi ile Çamlıtekke’de kurmuş olduğu karargahları izleyen rotayı deneyimleme fırsatını ziyaretçiye sunan proje, Mustafa Kemal’in Çanakkale Savaşlarındaki rolünü anlatarak, Kara Savaşlarının önemine dikkat çekecektir. Ayrıca turizm alanında açtığı çeşitlilikle gelen ziyaretçiyi alternatif rotalar keşfetmeye yönlendirerek yürüyüş rotalarının ihyaları konusunda çarpan etkisi yaratacaktır

Atatürk’ün Çanakkale Savaşlarında izlediği yolu yürümek için yola çıkıp “Mustafa Kemal Yolu Projesi’ni” hayata geçiriyoruz. “Mustafa Kemal Yolu” projesi ile ATATÜRK’ün Çanakkale Muharebelerindeki rolünün anlatılması, Çanakkale Muharebelerinin bilinirliliğinin artırılması, savaş anlatımlarının kapalı alanlardan çıkarılıp savaşın yaşandığı alanlara yönelik mekânsal düzenlemeler yapılması, bu alanların hikayelerinin ziyaretçilere çeşitlendirilerek sunulması için Atatürk’ün Çanakkale'ye intikalinden başlanarak harp sahasında izlemiş olduğu rotanın tarihsel veriler doğrultusunda ziyaret rotası olarak düzenlenmesi amaçlanmaktadır.

Mustafa Kemal’in 25 Şubat 1915 tarihinde Çanakkale’ye gelip, 19. Tümen Karargahı’nı Maydos’ta kurmasıyla başlayan ve Bigalı, Kemalyeri, 180 Rakımlı Tepenin Güneyi, Düztepe’nin Güneyi ile Çamlıtekke’de kurmuş olduğu karargahları izleyen rotayı deneyimleme fırsatını ziyaretçiye sunan proje, Mustafa Kemal’in Çanakkale Savaşlarındaki rolünü anlatarak, Kara Savaşlarının önemine dikkat çekecektir.

Proje hakkında açıklamalarda bulunan Tarihi Alan Bakanı İsmail Kaşdemir; "Bu güzergah, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale'ye ilk adım attığı 25 Şubat 1915 tarihinden itibaren, 289 gün boyunca nerede yürüdüyse, nerede karargah kurmuşsa, nerede askerleriyle beraber düşmana karşı koymuşsa bütün o noktaları içeren bir güzergah olacak. Gazi Mustafa Kemal'in Mehmetçik ile ve silah arkadaşlarıyla yürüdüğü bu yollarda Türk milletinin evlatlarıyla beraber yürüyerek Çanakkale ruhunu daha yakından hissetmek, buradaki kahramanlığı, fedakarlığı daha iyi aktarmak istiyoruz." Şeklinde konuştu.

Kara Muharebeleri kapsamında eş zamanlı oluşan savunma hatları ve mevzilerin savaşın tarafları açısından öneminin karşılaştırmalar yapılarak anlatılması, projenin hedeflerindendir. Halihazırda ihyası yapılmış olan Shrapnel Valley Mezarlığı'ndan başlayıp, Shell Green Mezarlığında sonlanan Arıburnu Yürüyüş Güzergahı ile etkileşimi ve halen çalışmalarına devam edilen dalış turizmine yönelik Seddülbahir köyü açıklarında bulunan Majestik Batığı'nın Dalış Turizmine Açılması Projesi ile boğaz muharebelerine değinilirken, Mustafa Kemal ATATÜRK’ün rotası ile kara muharebelerine dikkat çekilecektir. Böylece Çanakkale’de verilen mücadelenin boğazda ve karada olmak üzere iki ayağının ayrılmaz bir bütün olduğu vurgulanacaktır.

Projenin senaryosunda 3 farklı hedef kitle ele alınmıştır. Bunlar;

1)  Araçlı Tur: Çocuklar ve gençler için kurgulanan rotadır. 17 km’lik gerçek rotanın çocukların gezebileceği ölçeklere göre uyarlanmış, maket formunda versiyonudur. Bigalı Köyü’nün batısında, 19. Tümen Karargahı’nın kurulmuş olduğu lokasyonda bulunan değirmenin restorasyonu yapılarak buranın “Savaş Oyunları Alanı” olarak düzenlenmesini içerir. Keşfetmeye olanak sağlaması, beden ve zihni aynı anda çalıştırmaya yönelik kurgulanması amaçlanmıştır.

2)  Yürüyüş Rotası: 16-55 yaş aralığındaki ziyaretçileri hedefler. Bu rotada kendi içinde iki öneride bulunulmuştur. Yaklaşık 15 km olan ilk yürüyüş rotası; ziyaretçilerin araçlarını Kocadere Kamp Alanına park etmesiyle başlar, Bigalı Deresi boyunca yürünerek İsimsizdere-Ayazmadere, Matikdere, Kocaçimentepe, Conkbayırı, 9 No.lu Siper, Düzdetepe, 180 Rakımlı Tepe, Kemalyeri, Mübarekdere Şehitliği hattını izleyerek Kocadere Köyüne oradan da Kocadere Kamp Alanına ulaşır. Nihayetinde rota Bigalı köyündeki değirmende son bulur.

3)  Konaklamalı Ziyaret: Bölgeyi hem bir turizm seçeneği hem bir kültür zenginliği olarak konumlandırmayı amaçlayan konaklamalı ziyaretler ile ziyaretçilerin bölgede daha uzun süre zaman geçirmelerine olanak sağlamak; bölgenin marka değerini artırmak ve ekonomik olarak bölgeye katma değer oluşturmak amaçlanmaktadır. Dağcılık kulüpleri, hiking grupları, üniversite öğrencileri için kurgulanmıştır. Konaklamalı ziyaretçiler Kocadere Kamp Alanını kullanabileceklerdir.

 

 

 

 

 

#çanakkale #cumhuriyet #mustafakemalatatürk #mustafakemayolu #proje #çanakkalemuharebeleri #savaş #anlatım #çanakkalesavaşlarıgelibolutarihialanbaşkanı #ismailkaşdemir #karasavaşları #senaryo #haber
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
Kışlak Mücadelesi Çalışmaları Yürütülüyor
Kışlak Mücadelesi Çalışmaları Yürütülüyor
Öğrenci Kulüpleri Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti
Öğrenci Kulüpleri Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti