Advert
Advert
Advert

ÇANAKKALE'DE İLK KEZ HIPEC TEDAVİSİ UYGULANDI

ÇANAKKALE'DE İLK KEZ HIPEC TEDAVİSİ UYGULANDI
ÇANAKKALE'DE İLK KEZ HIPEC TEDAVİSİ UYGULANDI Çanakkale İnternet Medya
Bu içerik 567 kez okundu.

Yumurtalık kanseri (over kanseri), en sık ölüme yol açan jinekolojik kanserdir. En sık 55-65 yaşları arasında görülür. Erken bulgu vermediği ve rutin tarama yöntemi geliştirilemediği için, maalesef hastaların büyük kısmı ileri evrede tanı almaktadır.

Doğum yapmamış olmak, erken yaşta adet görmeye başlamak, geç yaşta menopoza girmek, obezite ise diğer risk faktörleridir

Yumurtalık kanseri tedavisinde yeni bilimsel tedavi yöntemlerinden birisi de HIPEC (Hyperthermic Intraperitoneal Chemotherapy) Sıcak Kemoterapi’dir. HIPEC (sıcak kemoterapi) yöntemi, belirlenen kemoterapi ilaçlarının karın içerisine belirli bir ısıda ve sürede uygulandığı işlemdir.

Nefes darlığı ve şişkinlik şikayeti ile Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Jinekoloji Onkoloji Polikliniğine başvuran 61 yaşındaki hastaya yapılan tahlil ve tetkikler sonucunda Op. Dr. Merve Baktıroğlu tarafından over kanseri tanısı konuldu. Karın içi yaygın tümörleri bulunması nedeniyle hasta ameliyat öncesi kemoterapi tedavisine yönlendirildi. 3 kür kemoterapi sonrası tam yanıt alan hastaya ameliyat planlandı.

Çanakkale’de ilk kez yapılan operasyon ve işlem hakkında bilgi veren Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Op. Dr. Merve Baktıroğlu “Rahim ve yumurtalıkların alınması ve karın zarının alınması, karın içi sıvı örneklemesi ameliyatı gerçekleştirdiğimiz hastamıza ameliyat sonrası karın içine 4 adet dren yerleştirilerek karın içine sıcak kemoterapi (HIPEC) işlemi uyguladık. Bu işlem kemoterapi cevabı iyi olan (kemoterapi sonrası) neoadjuvant yumurtalık tümörlerine uygulanan ve hastanın sağkalımına katkı sağlayan bir yöntem ilimizde ilk defa uygulanma özelliğine sahiptir. Operasyondan 4 gün sonra taburcu edilen hastamızın hiçbir şikayeti kalmayarak iyileşme sürecine girmiştir.” Dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#çanakkale #hıpec #overkanseri #ameliyat #sağlık #sıcakkemoterapi #haber
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
Kışlak Mücadelesi Çalışmaları Yürütülüyor
Kışlak Mücadelesi Çalışmaları Yürütülüyor
Öğrenci Kulüpleri Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti
Öğrenci Kulüpleri Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti