Advert
Advert
Advert

Troya Köyleri 8. Çanakkale Bienali kapsamında bir kez daha sanatla buluştu

Troya Köyleri 8. Çanakkale Bienali kapsamında bir kez daha sanatla buluştu
Troya Köyleri 8. Çanakkale Bienali kapsamında bir kez daha sanatla buluştu Çanakkale İnternet Medya
Bu içerik 816 kez okundu.

OPET Tarihe Saygı Projesi ile yenilenerek Troya kültür havasının özgün destinasyonlarına dönüşen Tevfikiye Arkeo-Köy ile Çıplak Etno-Köy, 8. Çanakkale Bienali kapsamında bir kez daha sanatla buluştu. Tevfikiye Arkeo-Köy’de ‘Troya ve Mitoloji’ temasıyla,  Çıplak Etno-Köy’de ise ‘Kırsal Miras ve Yerel Üretim’ temasıyla düzenlenen Opet Troya Sanat Günleri, konser, atölye, film gösterimi ve söyleşilerden oluşan zengin bir içerikle OPET Tarihe Saygı Projesi köylerinin özel atmosferinde gerçekleşti.

“Opet Tarihe Saygı Projesi”nin Çanakkale’nin Troas bölgesine taşındığı 2018 yılından bu yana Çanakkale Bienali İnisiyatifi CABININ tarafından düzenlenen Troya Sanat Günleri bugüne kadar yüzlerce sanatçı, tasarımcı ve kültür insanını “Son Troyalılar”la buluştururken Çanakkale kent merkeziyle köyler arasında da bir kültür köprüsü kurdu. Troya Milli Parkı içinde bulunan Tevfikiye Köyü’nün arkeolojiyle iç içe geçen tarihinden, Çıplak Köyü’nde ise Troya bölgesinin yerel kültür mirasının zenginliklerinden ilham alarak gerçekleştirilen yenilenme, sanat ve kültür için de önemli bir altyapı sunuyor. Köylerde yaşanan fiziksel ve sosyal dönüşümün kutlandığı Sanat Günleri, bölge insanının yaşam kültürü üzerinden Troya’yı bugünle buluşturuyor.

 

8. Çanakkale Bienali kapsamında 16 Ekim’de Tevfikiye Arkeo-Köy’de, 23 Ekim’de ise Çıplak Etno-Köy’de düzenlenen Sanat Günleri birlikte çalışma, üretme ve kültürel mirasımızı paylaşarak çoğaltma vizyonuyla kurgulanan tematik içerikleriyle ziyaretçilere farklı deneyimler yaşattı.

 

Tevfikiye Arkeo-Köy’de Troya ve mitoloji, Çıplak Etno-Köy’de ise kırsal miras teması etrafında bir araya gelen Çanakkale’den genç kuşak sanatçılar, işliklerini köy meydanına taşıyarak Troya coğrafyasından ilhamla özgün çalışmalar yürüttüler. Ziyaretçilerin de üretim süreçlerine tanık oldukları bu atölyeler sonunda ortaya çıkacak üretimlerin önümüzdeki aylarda Tevfikiye Arkeo-Köy Galeri’de sergilenmesi planlanıyor.

Sanat Günleri kapsamında artık gelenekselleşen çocuklarla sanat atölyelerinde seramik çarkı, malzeme odaklı tasarım ve tahta baskı stantları farklı yaş gruplarından çocukları bir araya getirdi. Bu atölyelerde çocuklar kadar yetişkinler de birlikte üretme deneyiminin bir parçası oldu. Jonglörlük ve akrobasi gösterileri, farklı oyunlar ve müzik kuarteti dinletileri ise köy meydanlarını eğlenceli bir atmosfere dönüştürdü.

 

16 Ekim’de Tevfikiye Arkeo-Köy’de Sanat Günleri kapsamında düzenlenen panelde Çanakkale’li rehber ve işletmeciler, 2018 Troya Yılı ile başlayan süreçte Çanakkale turizminde yaşanan gelişmeler ve pandemi sonrası turizm trendleri konusunda bilgi ve deneyimlerini aktardı.

 

Çıplak Etno-Köy’de 23 Ekim’de düzenlenen Sanat Günlerinde ise atölye ve etkinliklere, yerel ürünlerin tanıtıldığı stantlar ve bölgenin kırsal mirasını yansıtan üretimler eşlik etti. Atalık tohumlarla bölgenin bereketli topraklarından elde edilen türlü tarımsal malzemeyle Çıplaklı kadınların tarafından hazırlanan Etno-Köy markalı ürünler farklı stantlarda yerini aldı. Sanat Günleri kapsamında düzenlenen söyleşide köy muhtarı Ufuk Göçoğlu, bu ürünlerle ilgili bilgi verirken Çıplak Köyü’nün geleceğe dönük yerel üretim odaklı projelerini de katılımcılarla paylaştı.

OPET Sanat Günleri, 2023 ilkbaharında yeniden Son Troyalılarla buluşmayı bekliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#çanakkale #opet #troyaköyleri #çanakkalebienali #arkeoköyde #çıplak #etnoköy #santgünleri #troyayılı #tarihesaygı #proje #haber
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
Kışlak Mücadelesi Çalışmaları Yürütülüyor
Kışlak Mücadelesi Çalışmaları Yürütülüyor
Öğrenci Kulüpleri Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti
Öğrenci Kulüpleri Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti