Advert
Advert
Advert

Azerbaycan’ın Karabağ Mutfak Kültürü Konulu Konferans Gerçekleşti

Azerbaycan’ın Karabağ Mutfak Kültürü Konulu Konferans Gerçekleşti
Azerbaycan’ın Karabağ Mutfak Kültürü Konulu Konferans Gerçekleşti Çanakkale İnternet Medya
Bu içerik 2476 kez okundu.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi,  Çanakkale Aşçılar ve Pastacılar Derneği ve Azerbaycan Aşçılar Federasyonu iş birliği ile düzenlenen “Azerbaycan’ın Karabağ Mutfak Kültürü, Mutfak, Sanat, Arkeoloji, Estetik, Aşk, Tasavvuf ve Halk Bilimi” konulu konferans Azerbaycan Milli Aşçılar Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Tahir Amiraslanov’un katılımıyla Necip Fazıl Kısakürek Tiyatro Salonu'nda gerçekleşti.

Konferansa, Vali Yardımcısı Hakkı Uzun, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, ÇOMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Pelin Kanten, Prof. Dr. Okhan Akdur, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Boz, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Evren Karayel Gökkaya, akademisyeneler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından ÇOMÜ Turizm Fakültesi Gastronomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ferah Özkök, mutfak kültürünün bir toplumun tarihi, ekonomisi, coğrafyası, alt yapısı, dini inançları daha birçok alanda bilgi verdiğini vurgulayarak; “Bir bilim dalı olarak gastronomi birçok bilim dalı ve sanatla ilişkilidir. Basit bir yemek pişirme ve yemek yeme faaliyetinden ibaret olmadığı çok açıktır. Gastronomi bilimini psikolojiden, kimyadan, ekonomiden, tarihten, antropolojiden ve sosyolojiden ayrı ele almamız mümkün değildir” dedi ve etkinlikte emeği geçen herkese çok teşekkür etti.

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Evren Karayel Gökkaya, bu değerli konferansa ev sahipliği yapmaktan Güzel Sanatlar Fakültesi olarak onur duyduklarını ifade etti ve şunları söyledi; “Gastronomi bölümleri son yıllarda Güzel Sanatlar Fakültelerinin içinde yer almaya başladı ve yemek yapmak sanat mıdır sorusunu da beraberinde getirdi. Duvarı boyamak sanat değildir ama resim yapmak sanattır, kelimeleri arka arkaya dizmek sanat değildir ama şiir yazmak sanattır, masaya yemek için bir şeyler koymak da sanat değildir ama yemek yapmak kesinlikle sanattır. Bu bağlamda çok ünlü sanatçıların çok iyi aşçılar olduğunu bilmekteyiz. Salvador Dali bunlardan bir tanesi. Ne kadar farklı yaratıcı eylemleri deneyimlersek kendi alanlarımızda bir o kadar yaratıcı ve özgün bireyler olabiliyoruz. Dolayısıyla Prof. Dr. Tahir Amiraslanov’a bize bu farklı deneyimi yaşatacağı için teşekkür ediyorum.

“Bu etkinlik, kültürler arası kaynaşmanın devamı için önemli bir çalışma” diyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Pelin Kanten şunları aktardı:

“Türkiye’de son 10 yıldır bir bilim dalı olarak kabul edilen ve birçok bilim dalıyla ilişkili olan Gastronomi, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde de eğitimler verilmeye başlanan bir alan haline geldi. Bu gelişme ülkemizin mutfak kültürünün de dış ülkelere tanıtılması açısından ve uluslararası turizm hareketlerinin de gelişmesi açısından önem arz ediyor. Bugün gastronomi ve mutfak sanatları alanında eğitim alan siz öğrenciler ve bu alanda kendini geliştirmek isteyen gelecek nesillerle hem kendi kültürümüzün dış dünyaya tanıtılmasını hem de diğer kültürlerle ortak işbirliği halinde gelişimimize katkı sağlamaya devam edeceğiz.”

İlk insanlardan bu yana mutfak kültürünün oluşumunu ve gelişimini anlatan Azerbaycan Milli Aşçılar Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Tahir Amiraslanov mutfak kültürünü sanat, arkeoloji, estetik, aşk, tasavvuf ve halk bilimi alanlarıyla ilişkilendirerek yaptığı sunumun ardından öğrencilerden gelen soruları cevapladı.

Etkinlik, belge takdimi ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin yaptığı atölye çalışmasıyla hazırlanan Karabağ yemeklerinin tadımıyla son buldu.

 

 

 

 

 

#çanakkale #çomü #azerbeycan #karabağmutfakkültürü #konfereans #etkinlik #haber
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
Kışlak Mücadelesi Çalışmaları Yürütülüyor
Kışlak Mücadelesi Çalışmaları Yürütülüyor
Öğrenci Kulüpleri Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti
Öğrenci Kulüpleri Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti