9. İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı Ödülleri’nde finale kalanlar belli oldu

9. İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı Ödülleri’nde finale kalanlar belli oldu

Kale Grubu’nun, daha iyi bir gelecek için harekete geçen sosyal girişimcileri desteklemek amacıyla bu yıl 9.’sunu gerçekleştirdiği İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı Ödülleri’nde, 4 kategoride 16 finalist açıklandı.

Gündem - 2025-04-30 15:42:37 Bu içerik 89 kez okundu.

 

 

 

Topluma değer katma misyonuyla hareket eden Kale Grubu'nun yürüttüğü İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı Ödüllerinde; Erken Aşama, İleri Aşama, İş Birliği ve Gençlik kategorilerinde finale kalan sosyal girişimciler kamuoyuna duyuruldu.

 

Bu yıl Türkiye genelinden toplam 373 başvurunun geldiği organizasyonda projeler, Kale Grubu ve proje ortağı Impact Hub İstanbul’un ön değerlendirmesinin ardından, sivil toplum ve iş dünyası liderlerinden oluşan Seçici Kurul ile buluştu. Seçici Kurul’da İDEMA Kurucu Ortağı Dr. Ali Ercan Özgür, Esas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Vispera Bilgi Teknolojileri Ortağı ve CEO’su Prof. Dr. Aytül Erçil, TÜBİSAD ve Arena Yönetim Kurulu Üyesi Barış Karakullukçu, Alethina Impact Investments Kurucusu Can Atacık, This is Mana (2022 İş Birliği Kategorisi Kazananı) Kurucusu Damla Özenç, Kale Holding Yönetim Kurulu Üyesi Esra Yazıcı Tözge, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgehan Şenyuva ve Kuika, System Optima, System Capital Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Ciliv yer aldı.

Seçici Kurul değerlendirmesiyle belirlenen kazananlar, 3 Haziran’da gerçekleştirilecek ödül töreninde açıklanacak.

 

    

Zeynep Bodur Okyay: “Sosyal girişimcilik büyük değişim yaratmaya başladı”

Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, 2000’li yılların başında ‘uç’ bir fikir olarak görülen sosyal girişimciliğin bugün gelinen noktada küresel sorunlara çözüm üreten güçlü bir harekete dönüştüğünü belirterek, “Sosyal girişimciler; bu süreçte daha adil, daha kapsayıcı ve sürdürülebilir bir gelecek hayaliyle yeni iş modelleri geliştirdi, kurulu sistemleri sorgulatmayı başardılar. Sosyal girişimcilik büyük değişim yaratmaya başladı. Kale Grubu olarak bu dönüşümü erken fark ettik. Kurucumuz İbrahim Bodur’un girişimcilik mirasından ve insana olan inancından ilham alarak, sosyal girişimcilerin yanında durduk. Yenilikçi fikirlerine, cesaretlerine, dünyayı dönüştürme arzularına ortak olduk. İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı’nın 9. yılında birlikte oluşturduğumuz etki giderek büyüyor. Aramıza katılan yeni sosyal girişimcilerle birlikte umutlarımızı tazeliyor, daha yaşanabilir bir dünya hayalinin hiç de uzak olmadığını bir kez daha görüyoruz” dedi.

 

  

Finale kalan sosyal girişimler

İleri Aşama kategorisinin finalistleri arasında; epilepsi, disleksi, görme bozuklukları, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, bilişsel bozukluklar ve diğer sağlık sınırlamaları olan kullanıcılar için web sitelerini daha erişilebilir hale getiren yapay zeka destekli dijital erişilebilirlik çözümünü geliştiren Corpowid; güneş enerjisi santrallerinin denetimini otonom drone ve yapay zeka çözümleriyle dijitalleştiren bir teknoloji girişimi olan Hummingdrone; müzik sektöründe toplumsal cinsiyet eşitliği, erişilebilirlik ve sanatçı hakları gibi yapısal sorunlara alternatif ve kapsayıcı çözümler geliştirerek müziği herkes için ifade, ilham ve keşif alanına dönüştürmeyi amaçlayan bir sosyal girişim olan Kreşendo ve yapay zeka destekli eğitim asistanıyla öğrenciler ve öğretmenler için kişiselleştirilmiş, verimli ve erişilebilir bir öğrenme deneyimi sunan Madlen yer aldı.

 

Erken Aşama kategorisinde tarım atıkları ve yüzde 100 geri dönüştürülebilir plastiklerden elde ettiği biyokompozitlerle, büyük ölçekli 3D yazıcılar kullanarak geri dönüştürülebilir mobilya üretimi gerçekleştiren Factory of Us; Türk İşaret Dili’ni zenginleştiren, farkındalığı artıran ve kapsayıcı öğrenme araçları geliştiren bir sosyal girişim olan Hadi İşaret; Alanya’daki serasında yetiştirdiği muzlardan markete uygun olmayanları ileri dönüştürerek glütensiz un ve yeşil muz cipsi üreten bir kadın girişimi olan Saledo; döngüsel malzeme inovasyonuna odaklanan Yugen ve çocuklara güvenli içerik üreticiliği eğitimi sunan ve kendilerini ifade edebilecekleri bir medya topluluğu sağlayan çocuk odaklı bir dijital eğitim ve içerik girişimi olan Podkids finalde yarışmaya hak kazandı.

 

Sosyal ve/veya çevresel faydayı çoğaltmak için sosyal girişimler ile kamu, özel sektör, sivil toplum arasında geliştirilecek iş birliklerini teşvik etme amacını taşıyan İş Birliği kategorisinde finalistler şöyle: Sıfır atık ve döngüsel ekonomi odaklı ileri dönüşüm teknolojileri geliştiren AMANOS ile Migros iş birliği; tarımsal ve endüstriyel atıkları biyoteknolojik süreçlerden geçirerek mikrobiyal boyar maddeler üreten bir biyoteknoloji girişimi olan Bio4Life ile Sun Tekstil iş birliği; üniversite öğrencilerine ücretsiz ürün ve hizmet sağlayan bir sosyal girişim olan Askıda Ne Var ve Borusan Kocabıyık Vakfı iş birliği; kahve posalarını ileri dönüştürerek biyo-bazlı hammaddeler ve biyokompozit ürünler geliştiren etki odaklı bir girişim olan Wastespresso ile Kastamonu Entegre iş birliği.

 

Henüz projeleri fikir aşamasında olan genç girişimci adaylarının başvurabildiği Gençlik kategorisinde ise afetlerde enkaz altında kalanları tespit etmek ve düşme riski taşıyan bireylerin güvenliğini sağlamak için yapay zeka destekli çözümler sunan bir teknoloji girişimi olan Revor Tech; sosyoekonomik açıdan dezavantajlı ve kırsal bölgelerdeki çocuklara yönelik deneyimleyerek öğrenme fırsatları sunan bir girişim olan KEÇİ; Lego’nun eğitim ve sosyal inovasyon gücünü kullanarak engelli bireyler ve özel gruplar için erişilebilir eğitim materyalleri ve sosyal projeler geliştiren bir sosyal girişim olan Brick-Up finalist oldu.

 

  

Maddi ödülün yanında geliştirici destek de sağlanacak

İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı Ödülleri kapsamında ödül miktarı Erken, İleri Aşama ve İş Birliği Kategorisi için 350.000’er TL, Gençlik Kategorisi için ise 100.000 TL olarak belirlendi. Erken, İleri ve İş Birliği Kategorilerinin kazananları, maddi ödüle ek olarak, Kale Grubu ve Impact Hub Istanbul tarafından ekibe özel iş geliştirme ve yatırıma hazırlık desteği almaya hak kazanacak. Gençlik kategorisi kazananı olan ekip ise tohum destek ödülüne ek olarak, Social Impact Award Türkiye ‘25 programına geçiş ve program kapsamında kapasite geliştirme desteği alma hakkını elde edecek.

 

Jüri Fotoğraf altı: Can Atacık, Prof. Dr. Özgehan Şenyuva, Esra Yazıcı Tözge, Barış Karakullukçu, Damla Özenç, Prof. Dr. Aytül Erçil, Zeynep Bodur Okyay

 

Dr. (hc) İbrahim Bodur kimdir?

2016 yılında aramızdan ayrılan Kale Grubu’nun kurucusu İbrahim Bodur, henüz 27 yaşındayken 900 nüfuslu Çan’da adım attığı iş hayatı boyunca pek çok ilki gerçekleştirdi. 88 yıllık ömrü boyunca, kurmuş olduğu 17 şirketin çatısı altındaki 5 binden fazla çalışanın geleceği için soluk almaksızın çalıştı; “Sizi siz yapan öz değerlerinize sahip çıkın; çünkü onlar sizi bir ağacın kökleri gibi ayakta tutacaktır” inancıyla doğduğu topraklara hizmet etmeyi bir gün bile bırakmadı. İbrahim Bodur, yalnızca ekonomiyi değil, sosyal ve kültürel hayatı da renklendirmeyi, sosyal refah ve eğitim seviyesini yükseltmeyi görev bildi.

Sanayiyi iş gücünün ayağına götüren İbrahim Bodur, Çanakkale’den Mardin’e; Erzurum’dan Isparta’ya Anadolu’nun birçok kentine yatırım yaparak yerel kalkınmanın öncülerinden biri oldu.

 

Yapılan sayısız yatırımı, eğitime verilen sürekli desteği sürdürülebilir kılmak adına Dr. (h.c.) İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfını kurdu. Milli Eğitim Bakanlığı desteği ile geliştirilen projeler, mesleki eğitim kursları ve yenilenen yüzlerce köy okulunun yanı sıra üniversite öğrencilerine verilen burslar sayesinde pek çok parlak genç başarıyla mezun oldu.

 

Yaşadığı toprakların ve birlikte çalıştığı insanların değerini bilmekle yetinmeyen; onlara değer katmayı düstur edinen İbrahim Bodur, Çekoslovakya Devlet Nişanı’ndan ‘Cavaliere del Lavoro’ İtalyan Devlet Nişanı’na, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası’ndan Uluslararası Aldo Villa ödülüne kadar dünyanın dört bir yanında pek çok ödüle layık görüldü.

 

İbrahim Bodur, yarım yüzyıldan fazla süren sanayi yolculuğunda, attığı her adımda sosyal fayda sağlamayı ve ürettiği değerleri toplumla paylaşmayı önemsedi. Vefatının ardından hayata geçirilen İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü de bu inanç doğrultusunda toplumsal sorunları çözmek için harekete geçen sosyal girişimcilere destek olmayı amaçlıyor.

 

Merhum İbrahim Bodur, küresel vizyonu, cesareti ve hayırseverliğiyle bugün bile binlerce tohumun filizlenmesi için ilham kaynağı olmayı sürdürüyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER