Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi ev sahipliğinde, Tarım Bakanlığı Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Müdürlüğü, Tarım Ekonomisi Derneği ve Avrasya Tarım Ekonomistleri Derneği iş birliği ile düzenlenen Sürdürülebilir Tarım ana teması ile üç gün sürecek olan “15. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi” açılışı Kolin Otel’de gerçekleşti.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından ÇOMÜ Tanıtım Filmi ile başlayan kongreye; Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Metin Türker, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet İrfan Mutluay, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, ÇOMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Dinçay Köksal, Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker, Ziraat Fakültesi ve Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sibel Tan, STK ve sektör temsilcileri, Çanakkale protokolü ve akademisyenler katıldı.
Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sibel Tan; “İlk olarak 1994 yılında İzmir’de yapılan kongremiz, yaklaşık otuz yıllık geçmişi olan camiamız açısından son derece önemli, geleneksel ve bilimsel bir platformdur. Bu kongre Türkiye’deki 22 Tarım Ekonomisi bölümünün katkısıyla oluşmuştur” diyerek ülkemizde ve dünyada yaşanan olağanüstü olaylar karşısında tarım sektöründe korumacı politikalara ağırlık verildiğini, gıda güvencesini sağlamaya yönelik arayışlar içine girildiğini söyledi ve kongrede emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker, orman yangınları nedeniyle Çanakkale’de çok büyük hasarlar oluştuğunu, bu gibi afetlerin tarımsal faaliyetlerle birlikte ARGE çalışmalarının önemini günden güne artırdığının vurgusunu yaparak “Gelişmiş ülkeler çalışmalarını daha da güçlendirerek verimliliği daha da arttırmanın yollarını araştırıyor. Önceliğimiz gelişmiş ülkelerin de çalışmalarını örnek alarak birlikte nitelikli çalışmalar yürütmek ve üretimde verimliliği artırmak için yapılması gerekenlere odaklanmak olmalı. Amacımız kaliteli bir eğitim ile bilimsel ve teknolojik gelişmeleri en hızlı şekilde uygulamaya aktarmaktır” dedi.