Advert
Advert
Advert

Toplu Taşımada Hizmet Kalitesinin Artırılması İçin Çalışmalar Sürüyor

Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünce, kentteki toplu taşıma ve ulaşım hizmetlerini geliştirmeye yönelik çalışma ve planlamalar devam ediyor.

Toplu Taşımada Hizmet Kalitesinin Artırılması İçin Çalışmalar Sürüyor
Toplu Taşımada Hizmet Kalitesinin Artırılması İçin Çalışmalar Sürüyor Çanakkale İnternet Medya
Bu içerik 1158 kez okundu.

                          

Kentteki mevcut toplu taşıma hizmeti Çanakkale Belediyesi, Kepez Belediyesi ve S.S. 18 Nolu Şehiriçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi ortaklığında yürütülmektedir. Her yıl artan araç sayısı ve hat sayısı ile hizmet kalitesinin arttırılması amaçlanmaktadır. Bu noktada pek çok kalemde faaliyetler yürütülmekte, projeler ortaya konmaktadır.

Yürütülen çalışmalar kapsamında kentimizde potansiyel hat sayısı 43’e çıkmıştır. Bununla birlikte daha hızlı bir yolcu taşımacılığı ve aktarma imkanı sunan ekspres hatlar daha aktif hale getirilmiştir. Yapılan bu optimizasyon ile sefer sıklığı mevcut filo ile en yoğun hale getirilmiştir.

Öte yandan, kent merkezine toplu taşıma aktarma noktası çalışması da yapılmıştır. Kentimizin ince, uzun, doğrusal bir yapıda olmasından dolayı kent merkezinden dönen, hızlı ve aktarma yapmaya müsait olan plana kademeli olarak geçiş yapılacaktır.

YOLCU MEMNUNİYETİ ÖNEMLİ…

Toplu taşıma konusunda yürütülen faaliyetlerde kullanıcı refahı gözetildiğinden dolayı, bu konuda toplu taşıma faaliyetlerine ilişkin anket çalışmaları yapılmakta, yolculuk memnuniyeti önemsenmektedir.

SEFER GERÇEKLEŞME ORANLARI %100’E YAKLAŞIYOR

Ayrıca, yalnızca toplu taşıma planlamasında değil uygulama safhasında da birçok yenilikçi uygulamaya gidilmiştir. Bu kapsamda, araçları kameralardan ve GPS’ten anlık olarak takip eden Araç Takip ve Koordinasyon Merkezi ile sahada aktif olarak hizmet sunan Denetim Ekibinin ortak çalışması ile birlikte sefer gerçekleşme oranlarımız %97’ye ulaşmıştır.

ÖZEL DÖNEMLERE, ÖZEL UYGULAMALAR…

Pandemi döneminde sağlık çalışanlarına tahsisli olarak gerçekleştirilen servis hatları, öğrenciler için de gerçekleştirilerek OG1, OGR2 ve OGR3 hatları oluşturulmuştur. Bununla birlikte sınav dönemlerinde öğrencilerin uzun süre kütüphanede ders çalıştığı gözlemlenerek, Kütüphane hattı oluşturulmuştur.

TOPLU TAŞIMADA ÖDEME KOLAYLIĞI

Toplu taşımada ödeme çeşitliliği de sağlanmıştır. RFİD kartlar, kredi kartları ile ödeme yapılmakla birlikte, cep telefonundan QR kod ile de ödeme yapılabilmektedir. RFİD kartlar ve QR kartlar öğrenci kartı şeklinde temin edilmekle birlikte, vize işlemi de herhangi bir işlem yapılmaksızın otomatik hale getirilmiştir.

Toplu taşıma konusunda çevrim içi ve anlık bilgi sunan mobil uygulama ve web uygulama da bulunmakta olup, 0286 2175890 numaralı toplu taşıma hattı da aktif olarak kentlilerimize hizmet vermektedir.

TOPLU TAŞIMAYI ANLIK TAKİP EDEN ARAÇ TAKİP VE KOORDİNASYON MERKEZİ

Toplu taşıma seferlerinin eksiksiz gerçekleşmesi, ilave seferlerin hızlı biçimde yönlendirilmesi, vatandaşların istek, talep ve önerilerini alarak hızlı bir biçimde çözüme kavuşturulmasını sağlayan Araç Takip ve Koordinasyon Merkezi 08.00 ile 00.00 saatleri arasında aralıksız bir biçimde hizmet vermektedir.

FİLOYA YENİ OTOBÜSLER EKLENİYOR

Toplu taşıma hizmet kalitesinin ve sefer sıklığının arttırılması adına 2022 yılı sonunda ve 2023 yılında toplamda 4 adet 12 metrelik alçak tabanlı şehir içi tipi otobüs filomuza katıldı. Bununla birlikte 2024 yılının ilk çeyreğinde filomuza katılmak üzere 4 adet 12 metrelik alçak tabanlı şehir içi tipi otobüs alımı içinde satın alma süreci başlatıldı.

ÇANAKKALE ÖZELİNDE RAYLI SİSTEM UYGULAMALARININ FİZİBİLİTE DEĞERLENDİRMESİ

Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünce yürütülen çalışmalar ve yapılan araştırmalar doğrultusunda, uzun süredir gündemde olan kent içi toplu taşıma sisteminde raylı sistem uygulamalarının kullanılabilirliğine ilişkin fizibilite çalışmaları gerçekleştirildi.

Her geçen gün büyüyen ve gelişen bir kent olan Çanakkale’de, ulaşım alanında da çeşitli çalışma ve projeler ortaya konuyor. Bu süreçte raylı sistemlerin Çanakkale’de oluşturulması ve kullanılması da dönem dönem dile getirilen konuların başında geliyor. Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün konuya ilişkin yapmış olduğu çalışma ve araştırmalar doğrultusunda ise, raylı sistemler konusunda göz önünde bulundurulması gereken teknik ve mali şartlar ile birlikte yasal sınırlılıklar bulunuyor.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın hazırlamış olduğu 2019-2023 yılları On Birinci Kalkınma Planında (2019-2023) raylı sistemler konusunda kentlere rehberlik eden bazı ifadeler yer alıyor. Bu ifadeler şöyledir;

“Raylı sistemlerin, işletmeye açılması beklenen yıl için doruk saat-tek yön yolculuk talebinin tramvay sistemleri için asgari 7.000 yolcu/saat, hafif raylı sistemler için asgari 10.000 yolcu/saat, metro sistemleri için ise asgari 15.000 yolcu/saat düzeyinde gerçekleşeceği öngörülen koridorlarda planlanması şartı aranacaktır.”

“Kentiçi toplu taşımada trafik yoğunluğu ve yolculuk talebindeki gelişmeler dikkate alınarak öncelikle otobüs, metrobüs ve benzeri sistemler tercih edilecek, bunların yetersiz kaldığı güzergâhlarda raylı sistem alternatifleri değerlendirilecektir.“

Kalkınma planının rehberliğinde Çanakkale’deki toplu taşıma verileri göz önüne alındığında, kentimizde yaz döneminde hafta içi günde 35.000 yolculuk yapılmaktadır. Üniversite açıldığı güz döneminde ise bu rakamlar hafta içi günlük 55.000 - 60.000 yolculuğa ulaşmaktadır. Belirli bir koridor üzerinde belirtilen yolculuk rakamları ile raylı sistemler taşımacılığının hem kurulumu hem de işletilmesi mümkün görülmemektedir.

Bununla birlikte Türkiye’de 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanununa tabi 30 kent bulunmakta olup, faal olarak hizmet veren raylı sistemlerin tamamı büyükşehir ölçeğindeki kentlerdedir. Bununla birlikte bu 30 büyükşehir ölçeğindeki kentin sadece 12’sinde (İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Eskişehir, Kayseri, Samsun, Konya, Antalya, Gaziantep, Adana ve İzmit) kent içi ulaşımda raylı sistem bulunmaktadır.

5393 Sayılı Belediye Kanuna tabi kentler, 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanununa tabi kentlere ölçekle daha küçük ölçekli kentlerdir. 5393 Sayılı Kanuna tabi küçük ve orta ölçekli kentlerin hiçbirinde kent içi toplu taşımada raylı sistemler bulunmamakla birlikte bu kentlerin tamamında lastik tekerlekli toplu taşıma araçları kullanılmaktadır.

 

 

 

 

 

#çanakkale #çanakkalebelediyesi #toplutaşıma #otobüs #ulaşım #planlama #yolcu #memnuniyet #ödeme #kolaylık #haber
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
Ata'm Kreş Öğretmenleri Yeni Döneme Hazırlanıyor
Ata'm Kreş Öğretmenleri Yeni Döneme Hazırlanıyor
Hal Müdürlüğüne Bağlı Ekiplerin Denetimleri Sürüyor
Hal Müdürlüğüne Bağlı Ekiplerin Denetimleri Sürüyor