Advert
Advert
Advert

5. Otizm ve Müzik Yaz Okulu Çanakkale'de Açıldı

5. Otizm ve Müzik Yaz Okulu Çanakkale'de Açıldı
5. Otizm ve Müzik Yaz Okulu Çanakkale'de Açıldı Çanakkale İnternet Medya
Bu içerik 183 kez okundu.

 

 

 

                         

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Devlet Konservatuvarı tarafından 2021 yılından bu yana düzenlenen Otizm ve Müzik Yaz Okulu'nun beşincisi, Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman ve ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu'nun katılımıyla açıldı. ÇOMÜ Devlet Konservatuvarı Nedime Hanım Konağı'nda gerçekleşen açılışa, Çanakkale protokolü, akademisyenler ve öğrenciler de katıldı.

 

Bu yılki yaz okuluna Afyon, Ankara, Antalya, Adana, Çanakkale, İzmir, İstanbul, Ordu, Hatay, Eskişehir, Aydın, Manisa, Mersin, Bursa, Aksaray, Konya, Kütahya ve Tekirdağ gibi birçok farklı ilden 30 otizmli öğrenci, 30 aile, 37 eğitimci, 10 uzman ve 37 gönüllü olmak üzere toplamda birçok katılımcı bir araya geldi.

                                       

"Müzik, Evrensel Bir Dildir ve Engelleri Ortadan Kaldırır"

Açılış töreninde konuşan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Otizm ve Müzik Yaz Okulu'nun sadece bir başlangıç değil, aynı zamanda umutların yeşerdiği, potansiyellerin keşfedildiği ve hayatlara dokunulduğu anlamlı bir süreç olduğunu belirtti. Erenoğlu, "Üniversitemiz, bilimin ve eğitimin ışığında topluma hizmet etmeyi ilke edinmiş köklü bir kurumdur. Bu misyonumuz doğrultusunda, Otizm ve Müzik Yaz Okulu gibi öncü ve kapsayıcı projelere imza atmak, bizim için büyük bir ayrıcalıktır. Çünkü inanıyoruz ki, her birey benzersiz yeteneklere sahiptir ve bu yeteneklerin keşfedilmesi, desteklenmesi ve geliştirilmesi, hepimizin ortak sorumluluğudur" dedi.

 

Müziğin evrensel bir dil olduğuna vurgu yapan Rektör Erenoğlu, otizmli bireyler için müziğin sadece bir hobi değil, aynı zamanda bir iletişim aracı, bir öğrenme metodu ve bir ifade biçimi olabileceğini ifade etti. Yaz okulunun, müziğin iyileştirici ve birleştirici gücünü kullanarak otizmli bireylerin sosyal, bilişsel ve duygusal gelişimlerine katkıda bulunmayı hedeflediğini söyledi.

 

Eğitim programı hakkında da bilgi veren Erenoğlu, öğrencilerin deneyimli eğitimcilerin rehberliğinde oda müziği, şarkılarla oyun atölyesi, dans ve müzik atölyesi, solfej, koro, müzikogram, ritim atölyesi, nörokreşatif müzik terapi atölyesi, music training ve ukulele gibi derslerle zenginleştirilmiş bir müfredatta eğitim alacaklarını belirtti. Bu yolculuğun konserler, atölye çalışmaları, konferanslar ve gezilerle daha da renkleneceğini ekledi.

 

Güçlü İşbirlikleriyle Hayata Geçen Bir Proje

Rektör Erenoğlu, projenin hayata geçmesinde emeği geçen tüm akademisyenlere, idari personele, destekçilere, öğrencilere ve ailelere yürekten teşekkür etti. Özellikle Çanakkale Valiliği, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi mensupları, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Milli Eğitim Müdürlüğü ve adı anılamayan tüm değerli paydaşların desteklerinin, bu projenin başarısında önemli rol oynadığını vurguladı.

                        

Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman ise yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

“Otizmli bireylerde de önemli olan, onların yeteneklerini keşfedebilmek ve bu yetenekler doğrultusunda kişisel gelişimlerini sağlayabilmek. Bunun için farkındalık oluşması şart. Buradaki konuşmalarda bu konunun zaten çok vurgulanması ve kıymetli olması sevindirici. Esasında bu çabaların kurumsallaşması, kendiliğinden işleyen bir mekanizmaya dönüşmesi gerekiyor. Uğur Hocamızın başlattığı bu çalışma, farkındalığın oluşmasına çok büyük katkı sağladı. Nitekim bugün beşincisini yapıyor, kendisini ve bütün çalışma arkadaşlarını tebrik ediyorum.

                   

Üstün yetenekli çocuklarımız, özellikle müzik alanında yetenekli olanlar, sadece ortaöğretim ya da lisans seviyesinde değil, yüksek lisans ve doktora seviyesinde de bulunuyor. Bu, çok büyük bir kıymet, çok büyük bir değer. Gelinen nokta ölçülemez. Özellikle ailelere, bu yolda çocuklarına yardımcı oldukları ve destek oldukları için çok teşekkür etmek istiyorum.

 

Onların da yeteneklerinin açığa çıkması ve ilerleyebilmeleri için bu tür mekanizmalara ihtiyaç var. Bu bir yaz okulu; belki kış okuluyla pekişecek. Ancak Uğur Hocamızın bahsettiği hedef de çok kıymetli: Bunun artık bir müesseseye, bir kuruluşa dönüşmesi. Son dönemlerde devletimizin sosyal politikalar alanında izlediği yol da biraz böyle. Kapasitesini sürekli geliştiriyor; hem kurumsal kapasitesini hem de destek unsurlarını çeşitlendirerek artırıyor.

                         

Ümidimiz ve gayretimiz, bütün dezavantajlı bireylere ihtiyaç duydukları desteği sunmak ve onların yetenekleri doğrultusunda toplumsal hayatın içinde varlıklarını devam ettirmelerini, mutlu olmalarını sağlamak, ailelerimize destek olmak. Bu yaz okulu da tam olarak bu amaca hizmet ediyor. Üniversitemiz, Çanakkale'de her alanda olduğu gibi bilimsel ve akademik desteğini esirgemiyor. Rektörümüzün şahsında üniversitemize ve bütün akademisyenlerimize çok teşekkür ediyorum.

 

Uğur Hocamız, görev yaptığı her yerde gerçekten çok özel işlere imza atıyor, çok örnek çalışmalar yapıyor. Kendisini tebrik ediyor, gurur duyuyorum. Ümit ediyorum ki bu bir haftalık süre içerisinde çok verimli ve güzel bir çalışma ortamı olur. Destek veren gönüllülerimize ve katkı sağlayan bütün destekçilerimize çok teşekkür ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.”dedi.

 

Otizmli bireylerin ve ilgili toplulukların gereksinimlerini karşılamak, destek sağlamak ve farkındalık yaratmak amacıyla organize edilen ve ücretsiz eğitim sağlayan "Otizm ve Müzik Yaz Okulu"; Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, ÇOMÜ Eğitim Fakültesi, ÇOMÜ Devlet Konservatuvarı, Müzik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Çanakkale Müzik ve Sahne Sanatları Geliştirme Derneği, Kütahya Güzel Sanatlar Derneği, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, ASKEV ve ÇASEMDER iş birliğiyle ve birçok paydaşın desteğiyle hayata geçirildi.

             

           

                    

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu’nun desteğiyle, ÇOMÜ Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Türkmen’in öncülüğünde ve Otizm ve Müzik Yaz Okulu Düzenleme Kurulu Başkanı Didem Çetinkaya’nın koordinasyonunda yürütülen programın bu yılki teması “Birlikte Çalma Söyleme” olarak belirlendi. Bu tema, özellikle müzik eğitimine yeni başlayan otizmli öğrencilere rehberlik etmeyi ve dayanışma duygusunu güçlendirmeyi hedefliyor.

 

Otizm ve Müzik Yaz Okulu, aynı zamanda kurucusu Prof. Dr. Uğur Türkmen öncülüğünde oluşturulan “Otizm ve Müzik Topluluğu”nun önemli bir faaliyet alanını oluşturuyor. Topluluk, bilimi ve eğitimi temel alan bir anlayışla, otizmli bireylerin gelişimini desteklemeye yönelik sürdürülebilir bir kaynak ve merkez olma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor.

                            

                          

 Sadece eğitimle sınırlı kalmayan yaz okulunda atölyeler, konserler, söyleşiler ve konferanslar da yer alıyor. Böylece müzik aracılığıyla bireylerin hem sanatsal hem sosyal açıdan gelişimi destekleniyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#çanakkalevalisi #ömertoraman #çomürektörü #cüneyterenoğlu #5.otizmvemüzikyazokulu #açılış #otizmvemüziktopluluğu #sanatsal #sosyal #yetenikli #müzik #aileler #çocuklar #eğitimprogramı #yazokulu #çanakkalehaberleri
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
Sosyal Yaşam Evi Katılımcılarından Sergi Ziyareti
Sosyal Yaşam Evi Katılımcılarından Sergi Ziyareti
Kent Genelinde Risk Teşkil Eden Ağaçlar Kaldırılarak Yeni Ağaçlandırma Çalışmaları Gerçekleştirilecek
Kent Genelinde Risk Teşkil Eden Ağaçlar Kaldırılarak Yeni Ağaçlandırma Çalışmaları Gerçekleştirilecek