Advert
Advert
Advert

Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi Açıldı

Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi Açıldı
Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi Açıldı Çanakkale İnternet Medya
Bu içerik 424 kez okundu.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından restorasyonu ve teşhir-tanzimi tamamlanan Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi bugün Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un katılımı ile açıldı. Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında açılışı gerçekleştirilen ve içinde birçok belge, kitap ve arşiv Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi Çanakkale Savaşları’nı araştırmak isteyen araştırmacılar için eşsiz bir nokta. Çanakkale Savaşları ile ilgili 16 farklı ülkeden belgeyi bir çatı altında toplayan Dünya’da ki tek araştırma merkezi Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi olmuştur.

Bugün açılışı yapılan Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi; milli birlik ve beraberliğimizin harcı olan Çanakkale Muharebeleri başta olmak üzere, savaşların tarihsel arka planını ve toplumlar üzerindeki etkilerine yönelik belgeleri toplamayı, saklamayı ve günümüz izleyicilerine mümkün olan en güçlü şekilde sunmayı hedeflemektedir. Bu planlamanın gereği olarak merkezimiz, zengin ulusal ve uluslararası kaynaklardan oluşan bir dijital veri tabanı oluşturmak için ilgili arşivlerden ve özel koleksiyonerlerden, bu veri tabanını geliştirecek her türlü belge ve dokümanı bünyesinde toplamaya başlamıştır. Çanakkale Muharebeleri üzerine çalışan araştırmacılar elektronik ortamda da arşivden faydalanabileceklerdir.

Araştırma merkezimizin de ABD, Danimarka, İsveç, Belçika, İsviçre, Hollanda gibi Çanakkale Savaşı’na katılmamış ülkelerde yayınlanan kitaplardan, savaşın tarafı olmuş Newfoundland (Kanada), Malta, Hindistan, Cezayir gibi ülkelerden 1915 tarihinden itibaren 16 farklı dilde yayınlanmış 4541 kitap, 1000 aşkın süreli yayın bulunmaktadır.

Osmanlıca eser, belge, harita, fotoğraf, fotoğraf albümü, kartpostal, foto-kartpostal, kartvizit ve pul gibi yazılı/basılı kaynaklarla birlikte Çanakkale Savaşı’na katılan askerlerin hayatta iken yayınladıkları ithaflı hatırat kitaplar, orijinal yazılı ve imzalı fotoğraflar en nadide parçalarını teşkil etmektedir.

Araştırma Merkezi, Çanakkale Muharebeleri esnasında başta Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından yazılan ve imzalanan emirler, muharebelerin seyrini değiştiren subaylardan 27. Alay Komutanı Mehmet Şefik AKER ile Halis ATAKSOR’un imzalı raporları ve savaşa dair günlükleri, muharebelere bizzat katılan Türk asker ve subaylarının yazdığı mektuplar, hatıratlar, muharebe alanına dair çizimler ve krokiler, muharebe alanından alınmış fotoğraflar ve albümler, kartpostallar, belgeler, kartvizitler, savaşa katılan askerlerin ve subayların fotoğrafları ile coğrafi bilgi sistemi üzerinde koordinatlandırılmış 353 harita da dahil olmak üzere tarihsel değeri olan 4,634 adet arşiv materyali arşiv ve kütüphane otomasyon sistemi üzerinden kullanıcıların hizmetine açılmıştır.

Program Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri ERSOY, Çanakkale Valisi Sayın İlhami AKTAŞ, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sayın Özgül Özkan YAVUZ, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Sayın İsmail KAŞDEMİR, AK Parti Çanakkale Milletvekili Sayın Jülide İSKENDEROĞLU ve vatandaşlar katıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

#çanakkale #kültürveturizmbakanı #mehmetnuriersoy #çanakkalevalisi #ilhamiaktaş #akparti #jülideiskenderoğlu ismailkaşdemir #çanakkalesavaşları #araştırmamerkezi #haber
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
Kışlak Mücadelesi Çalışmaları Yürütülüyor
Kışlak Mücadelesi Çalışmaları Yürütülüyor
Öğrenci Kulüpleri Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti
Öğrenci Kulüpleri Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti