Advert
Advert
Advert

OPET’in ‘Arkeo-Köy’ü Tevfikiye’de öğrencilere arkeolojik kazı atölyesi

OPET’in “2018 Uluslararası Troya Yılı” nedeniyle yenileyerek ‘Arkeo-Köy’e dönüştürdüğü Tevfikiye’de çeşitli aktiviteler devam ediyor.

OPET’in ‘Arkeo-Köy’ü Tevfikiye’de öğrencilere arkeolojik kazı atölyesi
OPET’in ‘Arkeo-Köy’ü Tevfikiye’de öğrencilere arkeolojik kazı atölyesi Çanakkale İnternet Medya
Bu içerik 7966 kez okundu.
Haberin galerisi için tıklayın!

Çanakkale Turgut Reis Ortaokulu’ndan 40 öğrenci, arkeolojik kazı atölyesi kapsamında Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan eşliğinde arkeolojik kazı ve seramik çalışmaları yaptı.

OPET’in “Tarihe Saygı Projesi” kapsamında “2018 Uluslararası Troya Yılı” escortlar izmiriyle yenileyerek ‘Arkeo-Köy’e dönüştürdüğü Tevfikiye’deki kültür ve sanat etkinlikleri genç-yaşlı her kesimden sanatseverin büyük ilgisiyle devam ediyor. Arkeolojik kazı ve restorasyon atölyeleri ile çocuklar hem Tevfikiye Arkeo-Köy’ü keşfetti hem de son Troyalılarla birlikte arkeoloji ve sanatla dolu bir gün geçirdi. Arkeolojik kazı atölyesinde, Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan eşliğinde Troya Antik Kenti’ni ve Troya Müzesi’ni gezen Turgut Reis Ortaokulu'ndan 40 öğrenci, gezinin ardından Tevfikiye Arkeo-köy’deki Troya Evi’nin bahçesinde kurulan mini kazı alanında arkeolojik kazı ve seramik restorasyon çalışmaları yaptı.

 

ARKEOKÖY TEVFİKİYE HAKKINDA

“Tarihe Saygı Projesi” ile bölgenin tarihine sahip çıkmaya devam eden OPET, “2018 Troya Yılı”nda; tarihi, mitolojik, kültürel ve doğal güzellikleri ile öne çıkan ve Troya bölgesinde yer alan Tevfikiye Köyü’nün rehabilitasyon ve yenileme çalışmalarını tamamladı. OPET tarafından yapılan çalışmalarla, Tevfikiye Köyü, Troya dönemini yaşatan atmosferi, binaları ve figürleri ile tarihi ve mitolojik değerleri ile açık hava müzesi niteliğinde arkeo- köye dönüştürüldü. Çanakkale’nin ve yöre halkının tarih, kültür, turizm açısından kalkınma ve ekonomik olarak gelişiminin her öğesini içerisinde barındıran Troya Antik Kenti’nin değerlendirilmesi için tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışan OPET dünya kültür hazinesi Troya Ören yerinin ve Troya müzesi’nin hemen karşısındaki Tevfikiye Köyü’nü Troya tarihinden izlerin yer aldığı bir arkeo-köy haline getirdi. Troya ‘ya yapılacak ziyaretler sırasında mola verilen, gezilen, hediyelik eşya alışverişinin yapıldığı Tevfikiye’de köy halkına yönelik olarak kurslar düzenlendi ve bölgede sosyal yaşam kalitesi yükseltildi. OPET, Tevfikiye Köyü’nü bölgeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere en iyi hizmeti verebilecek duruma getirmeyi hedefliyor. OPET’in 2018 Troya Yılı kapsamında tarihi, mitolojik, kültürel ve doğal güzellikleri ile öne çıkan Tevfikiye Köyü’nde gerçekleşen Arkeo-köy Projesi UNESCO ile uluslararası platforma taşındı. OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, Troya

bölgesinde yer alan Tevfikiye köyünün geçirdiği değişimi Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Paris’teki merkezinde 15 Mart 2019 tarihinde düzenlenen konferansta anlattı. 1998 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine giren Troya Arkeolojik Alanı’nın konu edildiği ve UNESCO nezdinde T.C. Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Altay Cengizer’in ev sahipliğinde gerçekleşen konferansa Öztürk’ün yanı sıra UNESCO Dünya Miras Komitesi Avrupa ve Kuzey Amerika Bölgesi Birim Başkanı Dr. Isabelle Anatole-Gabriel ve Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi’nden Prof. Dr. Rüstem Aslan da katıldı. Türkiye’nin tanıtımı için büyük önem taşıyan bu konferansı Unesco büyükelçileri, Fransız üniversitelerinden tarihçi, sosyolog ve akademisyenler, iş insanları, basın mensupları ve çok sayıda davetli izledi.

Opet Çanakkale Arkeo-Köy Çanakkale Haberleri Gündem Güncel Yerel Haberler
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
Kışlak Mücadelesi Çalışmaları Yürütülüyor
Kışlak Mücadelesi Çalışmaları Yürütülüyor
Öğrenci Kulüpleri Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti
Öğrenci Kulüpleri Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti