Advert
Advert
Advert

ÇOMÜ, Çanakkale’nin Kültürel Mirasına Sahip Çıkıyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) kültürel mirasın korunması, yaşatılması ve sürdürülebilir olması konusunda projelere imza atmayı sürdürüyor.

ÇOMÜ, Çanakkale’nin Kültürel Mirasına Sahip Çıkıyor
ÇOMÜ, Çanakkale’nin Kültürel Mirasına Sahip Çıkıyor Çanakkale İnternet Medya
Bu içerik 1313 kez okundu.

“Kültürel Miras Anadolu- Troya Dokuz Kat, Dokuz Renk, Dokuz Zaman Projesi’’ kapsamında Çanakkale Kültürel Miras Derneği ile imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde Güzel Sanatlar Fakültesi, Çanakkale İşkur Müdürlüğü, Ayvacık Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde “Halı Onarımı Kursu” ÇOMÜ adına görevli olan Esma Cıvcır’ın müellifi ve uygulamacı küratörlüğünde 23 Ocak 2019  - 29 Mart 2019 tarihleri arasında Ayvacık ilçesi Çamkalabaklı Köyü’nde gerçekleşti. 

Proje eserleri Çamkalabaklı dokumacılık işi ile uğraşan on üç kadın dokumacı tarafından üretildi. Esma Cıvcır tarafından hazırlanan dokuma enstalasyon tasarımları, köylü zanaatkâr kadınlar ile paylaşılmış ve karşılıklı teknik çözümlerle eserler ortaya koyuldu. Söz konusu eserlerin yurt içi ve yurt dışı sergilenmesinin yanı sıra yaklaşık 500 yıllık bir kültürü bozulmadan günümüze taşıyan köyde bu sanatın yaşatılması için kadın istihdamının güçlendirilmesi ve ekonomiye katkı sağlaması için de çalışmalar sürdürülmektedir.

Proje çalışmasının yapıldığı köyün sosyolojik yapısı Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Proje Bilim Danışmanı Dr. Ayşenur Kurtoğlu tarafından analiz edilirken Çamkalabaklı köyünün tarih, kültür ve turizm açısından önemi içeren rapor yerinde ziyaretle Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Yörük Türk Kültürü uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Ak tarafından hazırlandı. Bu kapsamda üniversitemiz ile Üsküdar Üniversitesi arasında Kültürel Sanatsal ve Bilimsel İşbirliği Protokolü imzalandı. Çamkalabaklı Köyünün UNESCO Dünya Mirası listesine girmesi konusundaki ön çalışmalar sürdürülmektedir.

Proje tarafları Çanakkale Kültürel Miras Derneği Başkanı Saime Çetin Aydoğan ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dinçay Köksal, Rektör Prof. Dr. Sedat Murat’ı makamında ziyaret ederek proje ile ilgili yapılan çalışmaları ve devamında gerçekleştirilecek faaliyetlere ilişkin bilgi ve hazırlanan raporları sundular.  

Rektör Prof. Dr. Sedat Murat projeden duyduğu memnuniyeti ifade ederek Çanakkale’nin diğer bölgelerinde de benzer projelerin üretilmesine üniversite olarak destek vereceklerini söyledi.  

ÇOMÜ Kültürel Miras Çanakkale Çanakkale Haberleri Gündem Güncel Haberler Yerel Haber
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
Kışlak Mücadelesi Çalışmaları Yürütülüyor
Kışlak Mücadelesi Çalışmaları Yürütülüyor
Öğrenci Kulüpleri Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti
Öğrenci Kulüpleri Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti