Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere 5 şehirde çok daha kapsayıcı etkinliklerle yaygınlaştırılacak olan “Türkiye Kültür Yolu Festivalleri” kapsamında düzenlenecek “Troya Kültür Yolu Festivali” 16 Eylül’de başlıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen Çanakkale’de düzenlenecek festival, sergi, konser, söyleşi ve atölyelerden oluşan 100’den fazla etkinliği sanatseverlerle buluşturacak. 40’tan fazla mekânda yapılacak etkinliklerde 1000’den fazla sanatçı yer alacak. Troya, Lidya, Roma, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin izlerini taşıyan Çanakkale tüm Çanakkalelilere ve Boğaz’a yolu düşenlere 10 gün boyunca birbirinden farklı deneyimler yaşatacak.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’in katılımıyla Anadolu Hamidiye Tabyası’nda festivalin tanıtımı yapıldı.
Toplantıda konuşan Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir; “Bugün heycanlı bir sürecin ilk adımını atıyoruz. Çanakkale Kültür Yolu Festivali artık son aşamaya geldik. 41 ayrı mekanda 112 etkinlik bizi çok heyecanlandırıyor. Tarihi Alan Başkanlığı olarak bu işin koordinasyonunda olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Çanakkaleli hemşerilerimizi ve şehir dışından gelecek misafirlerimizi ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağız. 16 - 25 Eylül tarihleri arasında kimseye söz vermeyin ve Çanakkale’de buluşalım. Kültür ve sanatı beraber yaşayalım.” dedi.
Toplantıda festivalle ilgili bilgi veren Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Beyoğlu ve Başkent Kültür Yolları’nın başarısının ardından Türkiye’nin doğusundan ve batısından iki şehri de kültür yollarına eklenmesinin kararlaştırıldığını belirterek, “Doğu’dan Diyarbakır, batıdan da Çanakkale’yi kültür yolları rotasına dahil ettik. Çanakkale, Türkiye’nin her bölgesinde çok sevilen, herkesin millî duygularını kabartan bir yer. Ayrıca doğası ve iklimiyle de çok keyifli ve çok ciddi bir potansiyele sahip.” dedi.
Troya Kültür Yolu Festivali’nde her yaş grubuna göre sanatın farklı dallarından içerikler oluşturulduğunu vurgulayan Bakan Yardımcısı Yavuz, “Şehirde yaşayanlar için hem de şehrin ziyaretçileri için bir aks yaratıp, bu aksın kültürel ve sanatsal mekanlarını ön plana çıkartmayı, bu kültürel sanatsal mekanlardan başlayan aktiviteleri de sokaklara taşıyarak böylece insanların hiç beklemediği yerde de aslında sanatla karşılaşmasını sağlamayı hedefledik. Festivalin şehirle bütünleşmesin, şehrin imajına katkı sağlamasını amaçladık.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Yavuz, Çanakkale Valisi Aktaş ve Tarihi Alan Başkanı Kaşdemir basın mensuplarıyla birlikte Anadolu Hamidiye Tabyaları’ndaki sergi alanlarında incelemelerde bulundu.